piątek, 25 lutego 2011

Weekendplannen?

Goedemorgen,

Mochten jullie nog geen plannen voor het weekend hebben: de succesvolle NL shanties-band 'Armstrong's Patent' geeft 2 concerten in de stad (Rotunda, ul. Oleandry 1); ze zingen o.a. in het NL! Zaterdag 26.2 vanaf 17u en zondag 27.2 vanaf 12u. Voor meer informatie:

Programma:


http://www.shanties.pl/pl/index.php?k=0&id=1030&m=1029

Website van deze band:

http://www.armstrongspatent.nl/


Maar wat zijn shanties eigenlijk? Volgens de website van deze band komt het hierop neer:

"Shanties zijn liederen die stammen uit de tijd van de zeilvaart. Ze komen in allerlei talen voor, maar de meest gangbare taal is wel het Engels. De liedjes hadden een duidelijke functie aan boord van de zeilschepen. Ze werden veelal gezongen bij de diverse werkzaamheden om het werk te coördineren en enigszins te verlichten. De meeste werden ingezet door een "shantyman" (voorzanger). Shanties zijn te verdelen in diverse categoriën, zoals: ballast-, spil-, pomp- en bolderliedjes. Niet te vergeten zijn natuurlijk de vele songs van afscheid nemen, het gevaar, de vrouwen, het avontuur en het verlangen naar de thuisreis."

Shanties zijn in feite werkliederen en zijn te vergelijken met de liederen die door de negerslaven werden gezongen op de plantages. Een aantal van deze slavenliederen, zijn shanties geworden. Armstrong's Patent betekent zoveel als: "zwaar werk verrichten", "keihard aanpakken". In het Nederlands kennen we de uitdrukking "ellebogen stoom". Armstrong's Patent als shantygroep, brengt u een keur van traditionele shanties en seasongs in diverse talen, zoals Engels, Frans, Duits en Pidgin Engels. Natuurlijk wordt onze eigen taal, het Nederlands, ook niet vergeten."

"De liedjes die Armstrong's Patent zingt, stammen uit de gloriedagen van de zeilvaart en werden gezongen aan boord van klippers, walvisvaarders, packetschepen,...Iedere tak van de zeilvaart kende zijn eigen specifieke liedjes."


Veel luisterplezier!

Haize van Kammen,

namens "Nederlanders in Krakow"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz